Lage hartslag van de baby

Soms heeft de baby een lage hartslag tijdens het persen. De hartslag, die normaal 120-160 slagen per minuut is, kan zakken tot 80 slagen per minuut.
Dit is normaal als de baby door het bekken naar de bekkenbodemspieren daalt (indalingsbradycardie). Jullie hoeven hier niet van te schrikken.
Na de wee klinkt de hartslag even langzaam, maar als er wat langer wordt geluisterd gaat het hartje steeds sneller kloppen, tot het weer zijn oude ritme heeft gevonden.
In een enkel geval gaat de hartslag niet van zelf omhoog. Dan is het zaak dat de baby zo snel mogelijk geboren wordt. Mocht dit het geval zijn en je ontsluiting of uitdrijving is nog onvoldoende gevorderd, zullen wij de gynaecoloog inlichten en indien die niet in het ziekenhuis aanwezig is, zal die op dat moment daar naartoe gaan. Bij een geplande thuisbevalling wordt je per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Ondertussen zucht jij de weeën weg in linker zijligging (optimale doorstroming van de placenta) waarop de hartslag van de baby zich normaliter vrij snel herstelt.