De voordelen van een ziekenhuisbevalling

Het is een vraag die vaak wordt gesteld wanneer je zwanger bent. Ga je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Nederland is een van de weinige westerse landen waar het mogelijk is om thuis te bevallen. Uit de laatste landelijke cijfers blijkt dat ongeveer 15% van de vrouwen kiest voor een thuisbevalling. In de meeste andere landen hebben vrouwen deze keuze niet.

Niet iedereen kan of wil kiezen voor een thuisbevalling. Bij de intake nemen we een uitgebreide anamnese af. Dit houdt in dat we vragen naar jouw gezondheid en die van de aanstaande vader en van beide families. Afhankelijk van deze uitkomst en de eventuele eerdere bevalling(en) maken we gezamenlijk met jou/jullie een geboorteplan; hierbij hanteren we zoveel mogelijk de plaatselijke en landelijke richtlijnen. Hierbij geldt de juiste zorg op de juiste plaats door de juiste zorgverlener.

Wanneer er uit de anamnese komt dat je er geen indicaties zijn om in een ziekenhuis te bevallen, mag je toch kiezen voor een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie. Er is dan wel een verplichte eigen bijdrage voor deze keuze; soms is deze afgedekt in je aanvullende verzekering.

Waar moet je rekening mee houden? We vertellen je graag alles wat je moet weten om een keuze te maken waar je je prettig bij voelt

De voordelen van een ziekenhuisbevalling ten opzichte van de thuisbevalling zouden voor jou kunnen zijn

  • Er is direct medische en specialistische hulp aanwezig mocht dit voor jou of voor de baby noodzakelijk zijn (een verloskundige en kraamverzorgende zijn opgeleid om acute situaties, dus ook in de thuissituaties, op te lossen; de verloskundige heeft ook altijd zuurstof voor noodgevallen bij zich).
  • Bij complicaties hoef je niet meer vervoerd te worden
  • Wanneer je in een bad wil bevallen, maar thuis geen ruimte hebt om een gehuurd bad neer te zetten.
  • En soms heb je geen keuze en krijg je als advies om in het ziekenhuis te bevallen op medische gronden; in veel gevallen kan dit met een van ons, je eigen verloskundige

De nadelen van een ziekenhuisbevalling ten opzichte van de thuisbevalling zouden voor jou kunnen zijn

  • Tijdens de ontsluitingsweeën moet je op een zeker moment uit je eigen omgeving naar het ziekenhuis.
  • Na de bevalling, als alles goed met jou en de baby is, moet je na ongeveer 3-4 uren weer terug naar huis, ook in de nacht. Wanneer er plaats is kan je ook kiezen om een nacht of een paar dagen naar het Geboortehotel te gaan.

Hoe verloopt een ziekenhuisbevalling?

Rond 36-37 weken nemen we met jullie door wanneer jullie ons kunnen bellen wanneer de bevalling begonnen is. Wij geven je dan advies en komen op een zeker moment bij jullie thuis om te beoordelen hoe het met je is en hoe ver de ontsluiting gevorderd is. Afhankelijk van de situatie blijven we bij je of spreken in overleg met je/jullie af dat we over een paar uur weer komen beoordelen; soms ben je al zo gevorderd met de ontsluiting dat we op ons gemak richting het ziekenhuis gaan. We zullen altijd benadrukken dat je moet bellen wanneer je ongerust bent of intensievere begeleiding wenst. Dit is niet anders dan bij een thuisbevalling.

Jouw bevalling

Hoe de bevalling verloopt is voor iedereen anders, maar we zullen je zo goed en professionele mogelijk begeleiden . We wensen iedereen een bevalling toe waar je goed op terug kan kijken.

Vanuit onze verloskundigenpraktijk begeleiden we vele bevallingen, waaronder ziekenhuis- en thuisbevallingen. Wil je begeleid worden door onze praktijk? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder met je vragen.

" Labor is the only blind date where you know you will meet the love of your life "

" The moment the child is born, the mother is also born "

" You cannot buy happiness. Happiness is born "

" A baby is born with a need to be loved - and never outgrows it "

" A child is a love that lasts a lifetime "

" Sometimes the littlest things take up the most room in your heart "

" A new baby is like the beginning of all things - wonder, hope a dream of possibilities "